tirsdag 21. oktober 2008

Etisk handel

Vi har en flott butikk i Stavanger som heter FairPlay. På en tur innom der i dag kjøpte jeg denne kjolen til femåringen.
Jeg syntes den var flott, og etisk handel på toppen forsterker akkurat det. Det er kvinner i Ghana som har sydd den, og gjennom organisasjonen Global Mamas får de en mer rettferdig pris for produktene sine og dermed en mer anstendig lønn for det arbeidet de gjør. Kvinner som er med i organisasjonen tjener over ti ganger minimumslønnen i Ghana. *Applaus*
Til tross for gode hensikter bak etisk handel må ikke produktprisene bli for høye, synes jeg. Da jeg var innom Kaffehuset og skulle kjøpe spesialkaffe til et selskap jeg skulle ha, så jeg at 250 gram kaffe kostet ca 50 kroner mens 250 gram kaffe basert på etisk handel kostet 200 kroner. Det blir for min lommebok i tyngste laget. For meg virker det da imot sin hensikt i og med at jeg velger å ikke kjøpe produktet. Jeg er veldig med på å betale noe ekstra for slike produkter, men en firedobling av pris er i drøyeste laget. På den måten blir ikke etisk handel et reelt alternativ til "vanlig" handel. Til vanlig kjøper jeg kaffe på den lokale butikken hjemme. Der koster 250 gram i underkant av 20 kroner. Når jeg så skal ha ekstra god kvalitet, spanderer jeg det dobbelte. Men for å gjøre en etisk handel, må jeg altså 8-doble beløpet jeg vanligvis bruker på kaffe. Det blir voldsomme greier.
Kjolen til femåringen er imidlertid ikke i den kategorien. Den kostet 340 kroner, og det synes jeg er rimelig for en tosidig kjole, god kvalitet på stoffet og etisk handel. Nesten slik at jeg tenker det er for billig. Men jeg hadde ikke kjøpt den om prisen var skyhøy, så da så.
(For ordens skyld informerer jeg om at finnes masse Fair Trade-produkter som er av mer normal pris, og de bør vi kanskje i større grad kjøpe.)
. . .
Da jeg søkte på Fair Trade etter å ha kommet hjem med kjolen, så jeg at det av alle ting var Fair Trade-uker nå fra 20. oktober til 2. november.

3 kommentarer:

Randines hageblogg sa...

Det var en riktig søt kjole, flotte farger, er enig i at etisk handel er et flott tiltak.
Jeg har vært innom butikken en gang men må nok ta en tur tilbake.

Mokki sa...

Fin kjole! Det var voldsomt dyr kaffe du fant da? Heldigvis fins det rettferdige produkter som er litt mer vennlig priset...

lise sa...

Flott kjole, og jeg støtter deg i tankene om fair trade. Hvorfor blir det så dyrt, tro? Det er jo ikke de på "bunnen" som får økt inntektene sine så voldsomt, vil jeg tro. Ellers er det selvsagt et flott tiltak.