torsdag 30. oktober 2008

Halloween - sukk


Tja, så var det Halloween igjen. Fordømte Halloween! Drittbæsj, som jentene sier om noe de ikke liker!

Da blir det kjør med 60 barn på døra som de andre årene, falske "å dere er så artige"-smil (man vil jo være hyggelig og barna(/foreldrene) har virkelig gått inn for å gjøre det skikkelig) og to små jenter som står bak beina mine i døråpningen med litt skrekkblandet fryd og misunner alle som får så masse snop.

I år har Halloween blitt et tema hele to dager før selve dagen, for femåringen (seks år i januar) var så bekymret her i går over Halloween at hun gråt da hun skulle legge seg.
Saken: Hennes to beste venninner skal gå rundt på dører og samle snop (sammen med hele barnegjengen fra feltet), og de vil dermed få mer snop enn henne fordi hun ikke vil gå. (Hun er den mer forsiktige typen.)
Mammas reaksjon: Dette er bra, jenta mi. Du trenger aaabsolutt ikke gå Halloween. Mamma synes ikke noe om tiggingen, frekkheten og utakknemligheten noen av dagens barn viser. Jeg forteller henne en historie fra tiden før hun ble født og mamma og pappa ikke hadde barn. En Halloween (vi visste vel ikke at det var Halloween en gang, heller ikke hva det gikk i) var vi ikke hjemme, og kom hjem til ei dør med en knust egg på. Vi ble sjokkert den gang, og det blir også femåringen når jeg forteller det. Hun synes det var fryktelig. Jeg spør henne hva hun synes vi skal gjøre i forhold til alle barna som kommer på døra fredag, og hun svarer at vi nok må gi dem litt snop slik at de ikke kaster egg. Trusselsituasjonen er reell, og hun bøyer ukomplisert av. Jeg støtter forslaget, og vi fortsetter som de andre årene. Man vil jo ikke bli upopulær.

Vi kjører alternativt opplegg og inviterer et vennepar med barn, lager heksefest hos oss og kjøper inn masse snop. Hun stråler av fryd. Hun skal også få snop, men ikke gjennom knask eller knep-måten. Barna forblir i heimen og koser seg der, plager ikke andre.
Så, er man da dobbelmoralsk? Vet ikke jeg. Jeg vil ikke virke negativ overfor andres valg, men heller ikke oppfordre mine egne barn til noe jeg tar avstand fra.

Jeg sier til husbonden at Halloween nok er kommet for å bli, men han er ikke like sikker. Som avismann opplever han nemlig mer økt motstand mot Halloween fra år til år. Flere tipstelefoner om alternative opplegg og flere meldinger om folk som skyr tradisjonen. Vi kan jo håpe.

I mellomtiden må nok heksedrakter og snop kjøpes inn også her.
Men vi skal ikke plage andre...

7 kommentarer:

Unknown sa...

Sukk ja.. samme problem her. Jeg fordrar ikke denne amerikanskinspirerte drittgreia. Stygt sagt. Men skulle jeg liksom nekte lillegutt å kle seg ut i barnehagen når alle de andre får? Nei, det kan jeg jo selvsagt ikke gjøre. ja-ja, så en sort flaggermus ble kjørt til barnehagen i dag. Heldigvis bor vi så keitete til at veldig få finner døren våres.

Marianne sa...

Det er dumt når feiringen ikke er noe hyggelig! Høres ut som dere har klart å gjøre en hyggelig variant av Halloween, det syns jeg vi har klart også! Ungen vår gleder seg uten at det er for mye mas og organisering. Og heller ikke for mye godter! Hører jo om barn som samler bæreposer! Det er da ikke meningen vel?! Kle seg ut skummelt, være ute i mørket og få litt godter av kjente naboer som syns det er hyggelig med besøk på døra, det er nok : )Voksne må være med å kontrollere mener jeg.
Ha en skummel-koselig kveld!

Sine sa...

Charlotte - har de feiring i barnehagen? Det synes jeg er drøyt. Hos oss er det ikke noen markering der, heldigvis.
Marianne - Jeg har tro på alternative opplegg, og der er det vel vi foreldre som må ta initiativ.

Sine sa...

Og naturligvis - ha en god kveld/feiring/markering/etc. dere også.

Miamaria sa...

Ah, det alternative opplegget var litt kult. Det må jeg notere, i tilfelle det skulle dukke opp unger i huset her en dag.

Ingrid E 's hage 630 moh sa...

Mine to jenter på 11 og 13 går hver for seg sammen med hver sin vennine i kveld. Jeg prøvde å holde igjen så lenge jeg kunne, men måtte bøye av for ett par år siden. "Alle de andre skal jo gå" Det som er fordelen med å bo grisgrendt, er at her kjenner alle hverandre, og de i husene som får besøk, er som regel egne besteforeldre, eller foreldre og besteforeldre til venner. Det er heldigvis heller ikke noe av at ungene knuser egg og lign på dørene om de kommer til låst dør. I kveld går de i byggefeltet på Lesja, men før har de bare gått her i nabolaget. Vi også bor slik til at det ikker er mange halloveen-besøkene vi får i løpet av denne kvelden.
Jeg vil si om halloween som med alt annet: Alt med måte :)

Ingrid E 's hage 630 moh sa...

Kuuult bilde forresten :-)