fredag 14. november 2008

Kunstinnkjøp

Jeg er med i styret i en bedriftkunstforening og er derfor med på innkjøp av kunst. Ettersom jeg har forstått, så er bedriftkunstforeninger et typisk vestlandsfenomen. Ikke vet jeg. Det jeg imidlertid vet er at det er kjekt, spennende og utfordrende.

Denne uka har det vært innkjøpsrunde, og det er spennende men også vanskelig. Det finnes jo så mye flott og så mye stygt, og så er vi så forskjellige og så må vi tenke at vi er forskjellige. Innkjøp av kunst kan ikke være en demokratisk prosess. Alle i styret skal ikke like bildene vi kjøper inn, heller ikke skal vi samles om et minste felles multiplum i forhold til kunst. Da blir kunsten oppdragende og ikke fri. Og det vil vel være berøvelse.

Så derfor blir en innkjøpsrunde slik at hvert av styremedlemmene finner sine darlings, noen av dem må killes, noen får bli med. Og så må vi prøve å finne noen som kan se ut til å være flotte og interessante selv om de er bygget på andre oppskrifter enn de vi mener er best.

Dermed fikk vi med oss litt forskjellig. Og det er alltid interessant å høre hva kollegene mener om kunsten på veggene. En kan sitte rett ved siden av en som slakter det bildet en selv fant fantastisk, en kan diskutere om bilder virkelig er kunst, en kan prate om symbolikken i bildet, hva det gir oss osv. Kunst skaper meninger og debatt, og det er derfor det er så gøy å få bidra med "stoffet" til dette.

fineart kan en finne mye kunst. Jeg titter innom med jevne mellomrom bare for bli bedre kjent med kunstnere og lære litt mer. Jeg er nemlig ikke dreven i dette overhodet.
Men som en gallerist sa; den som kan lite har ofte et mer åpent sinn og styres ikke så lett av hva som er bra og ikke.

For kunst er jo en subjektiv greie, ikke sant?

1 kommentar:

Anonym sa...

Interessant. Her står det en stabel bilder(trykk) som går mellom kontorene noe på samme måte som barn som leker stolleken. Det er litt trist, synes jeg.