onsdag 11. mars 2009

Hva er tåke?

På morgenkvisten da jentene var i ferd med å ta ut for å gå i barnehagen, utbrøt snartfireåringen:

- Se, det er masse røyk ute.


Nei, det er bare tåke, sier jeg.
- Men hva er det da?
Og så lurer jeg på hvordan man forklarer hva tåke er. Tankene mine svirrer innom fuktighet, men dette vet jeg ikke hvordan jeg skal gripe an. (Egentlig vet jeg heller ikke hva det er som skjer når tåka legger seg.)
- Det er en sky som har dalt ned til oss, utbryter husbonden.
Begge jentene ble meget fornøyde, og jeg satt tilbake med et smil om munnen.

6 kommentarer:

Ingrid E 's hage 630 moh sa...

Jeg har forklart mine barn, som din husbond, at tåke er skyer som ligger nede på jorden. Og skyer er, som vi vet, fullt av bittesmå vassdråper som svever tett, tett sammen, slik at det blir en sky. Jeg mener å ha hørt en gang at det er overtrykk i lufta som får skyene til å bli liggende på jorda som tåke. Og når det overtrykket blir borte, stiger skyen til værs igjen :-)

Anne på Moseplassen sa...

på vestlandet snakker da slekta om lavt skydekke når det er en bestemt form for tåke :)
Forresten så er det jo tåke på badet av og til også ;)

det er gøy å spise skyer :D hihi

Maiblomst sa...

Her i heimen brukar me også den forklaringa. Men det er utruleg kor mange gonger nesten 4 og 5,5 åringar skal ha svar på same spørsmål! Kanskje det er deira form for "pugging". :-)

Mari sa...

Hmm spise skyer hvordan gjør nå man det ;) Ikke dumt å kalle det skyer, det blir jo på en måte det. Da vi bodde i Hjartdal hadde vi heile dalen forran våre føtter (moahaha) og det hendte at det var tåke nede i bygda mens vi hadde sol. Så nesten ut som vi bodde ved et stort vann!

Sine sa...

Takk for gode svar her alle sammen. Jeg har jo aldri tenkt så mye over dette, men det er jo skjønt med nysgjerrige små som undrer seg over alt.

Mari - så flott det må være å bo i høyden og se bugda i ren tåke, som et tjern eller vann.

Neste gang det er tåke skal vi spise skyer!

Marina sa...

Mærkeligt. Jeg skrev en kommentar her i går men den er forsvundet.

Jeg beskriver også tåge som skyer der er på besøg hos os og vi synes allesammen at det er lidt sjovt (hvis bare ikke besøget vare for længe). Kender i til mosekonen der brygger, det er jo ganskevist ikke tåge men lidt i samme boldgade.