tirsdag 17. mars 2009

Nord, sør øst, vest, hva er best?

Jeg er litt opptatt av hvor sola er og hvordan den påvirker rommene og uteplassene våre. Her er en liten oversikt.

ØST
Vi har kjøkken og stue vendt mot øst. Ingen uteplasser. Men hagen er østvendt.
  • Fordeler: Morgensol inn i stua, varmer den tidlig opp. Morgensol inn på kjøkken, man blir mer våken og får den deilige morgenstunden i sol inn på kjøkkenbenken. En kaffekopp, sol og mysende øyne er en fantasisk oppvekker. Man slipper å se de skitne vinduene badet i sollys så lenge, og støvdottene på gulvet kommer ikke så godt fram. Sola kommer i hagen fra morgenen av. Deilige formiddager på sommeren med massevis av sol.
  • Ulemper: Sola forsvinner fra rommet raskt. Det kan "forkorte dagen" noe ettersom sola så tidlig forsvinner. Lyset blir da mer grått. Skulle gjerne hatt vestvendt stue. Skulle absolutt hatt mer sol i hagen å etterrmiddagene, plenen får fort skygge.

SØR
Vi har stue og hovedterrasse vendt mot sør.

  • Fordeler: Sola varer noe lenger i stua, men forsvinner i firetida på ettermiddagen. De samme fordelene som over. På terrassen har vi sol fra tidlig morgen til ettermiddag. Når vi har fri får vi dermed laaange soldager.
  • Ulemper: Kveldssola eksisterer ikke, og de skjønne kveldstimene med det varme lyset ser vi dessverre ikke. Terrassen har ikke sol etter fire-fem-tida. Sukk. Det er det aller dummeste. Tenk å få sitte med sol ut i de sene timer. Drøm!

VEST
Vi har flere rom mot vest, men skygge fra andre hus hindrer sola i å komme til. Ingen uteplasser. Uteområde med singel mot vest pga. manglende sol.

  • Fordeler: vinduene ser alltid rene ut, støvet i rommene viser nesten ikke. Vi slipper markiser og gardiner som skal holde den stekende sola ute. Passende temperaturer i stua midt på sommeren. Vi stekes ikke.
  • Ulemper: Lyset! Og varmen fra sola på vår og høst.

NORD
Vi har inngangsparti og garasje mot nord. + en liten altan med noen stoler og bord.

  • Fordeler: Plantene ute på trappa tørker ikke så fort inn. Den manglende sola gjør ingenting her. På altanen er det sol et stykke ut poå kvelden, så vi kan sitte der og roe dagen ned. Men da må det være vindstille.
  • Ulemper: Det blåser en del.

KONKLUSJON

Jeg trives godt slik vi har det, men skulle så gjerne hatt en vestvendt terrasse og utsikt. Jeg har ikke mulighet for å nyte den røde sola og himmelen på kveldene. Skulle gitt en del for å fått det.

Men så har vi laget noen uteplasser rundt omkring slik at det nesten alltid er litt sol til oss. Det er jeg glad for.

Hvordan er det hos dere andre da?

1 kommentar:

Ellen Walnum sa...

Hmmmmmm.....det var ikke dumt å ta en slik gjennomgang.....

Det må jeg tenke litt på.